תרומתן של החברות הרב-לאומיות לכלכלה העולמית
שינויים טכנולוגיים - ובראשם התפתחות טכנולוגיות המידע, ירידה בעלויות השינוע, וגידול בהיקף הסכמי הסחר הבינלאומיים - הביאו בעשורים האחרונים לשינוי רחב-היקף בשרשרת הערך של חברות מסחריות בעולם.
בעבר כל תהליכי הייצור — החל ממחקר ופיתוח, עבור לעיצוב וייצור, וכלה בתהליכי מכירה, שיווק ותמיכה — בוצעו במדינת המקור. כיום, לעומת זאת, שכיח לפגוש מוצרים שמתוכננים בארצות הברית, מיוצרים בסין והשירות עבורם ניתן בהודו. בעקבות פירוק התהליך ליחידות גיאוגרפיות שונות נוצר המושג "שרשרת ערך גלובלית". מושג זה בא לתאר כיצד חברות רב-לאומיות מפזרות את הפיתוח ואת הייצור באתרים שונים ברחבי העולם כדי לממש את היתרונות התפעוליים של המדינות השונות.
אסטרטגיה זו הובילה למהפכה של ממש בכלכלת העולם. במקרים רבים חברות זרות משפיעות במידה ניכרת על המדינות המארחות ותורמות רבות לפיתוח התעשייה במדינות האלה. בתוך כך נוצרות הזדמנויות לזליגת טכנולוגיות חדשות, ידע תהליכי, כישורי שיווק וניהול וכן שיטות ייצור מתקדמות אל הכלכלה המקומית.
החל משנת 2001 גדלה יתרת ההשקעות הזרות בעולם באופן רציף ובשיעור שנתי העומד על כ-9%, בממוצע. בשנת 2008 חלה חריגה ממצב זה בשל המשבר הפיננסי העולמי שפרץ בשנה זו.
שיעור ההשקעות הזרות הישירות עלה מכ-27% מהתמ"ג העולמי בשנת 2006, לכ-38% מהתמ"ג העולמי ב-2016.
תרומתן של החברות הרב-לאומיות למשק המקומי
השפעה ישירה
על חברות רב-לאומיות וכלכלה מקומית:
- עליית שכר ושיפור בתנאי ההעסקה בהתאם לנהוג בחברה הרב-לאומית
- גידול בפריון העובדים בחברה הרב-לאומית
- גידול בפעילות מו"פ
- יצירת מקומות תעסוקה חדשים
- השתלבות הכלכלה הישראלית בשרשרת הערך הגלובלית
השפעה עקיפה
על חברות אחרות במשק (מקומיות וזרות):
- עליית שכר העובדים ושיפור בתנאי ההעסקה
- שיפור באיכות התוצר וזליגת טכנולוגיות חדשות (אפקט חקיינות)
- עובדים בחברה שזכו להדרכות ולהכשרות בחברות רב-לאומיות וצברו ניסיון ניהולי וטכנולוגי עוברים בהמשך הקריירה לחברות מקומיות
על ספקים שעובדים עם החברה:
- שדרוג תהליכי הייצור והשירותים של ספקים ישראלים בזכות הכשרתם לעמידה בתהליכי ייצור באיכות גבוהה
*יתרת ההשקעות הזרות הישירות מייצגת את סך ההון הזר המצוי במדינה בשנה נתונה. תנועה של השקעות זרות ישירות מייצגת את ההון הזר שנכנס למדינה בשנה נתונה.