דילוג לתוכן

שותפות פורצת דרך - תרומתן של החברות הרב לאומיות לכלכלת ישראל

חברת אינטל

מדוע אינטל בחרה לעבוד בישראל, ומהו הערך המוסף כאן מבחינתה?

את אינטל ישראל ייסד ב-1974 דב פרוהמן — פרופסור לפיזיקה שימושית, נמנה עם המייסדים של מרכזי הפיתוח והייצור של חברת אינטל בישראל ומנכ"ל אינטל ישראל במשך שנים רבות. פרוהמן נוסף על כך הוא חתן פרס ישראל לשנת תשנ"א בתחום המדעים המדויקים והממציא הראשון של ה-EPROM (רכיב זיכרון הניתן למחיקה ולתכנות).

באמצע שנות השבעים של המאה הקודמת התמודדה אינטל עם מחסור באנשי תכנון, ופרוהמן שכנע את נשיא החברה דאז, אנדי גרוב, להשקיע בישראל כדי לפתור את הבעיה. החברה הקימה בחיפה מרכז מו"פ, המרכז הראשון של אינטל מחוץ לארצות הברית. מאז ועד היום הערך המוסף החזק ביותר של פעילות המרכז הזה בישראל הוא ההון האנושי. זו גם הסיבה להמשך הצמיחה של אינטל ישראל — מחמישה עובדים ביום הקמתה לכ-12 אלף עובדים כיום.

אינטל ישראל עובדת עם יותר מ-1,000 ספקים מקומיים, רבים מהם מצפון ודרום הארץ, ומספקת פרנסה ישירה ועקיפה לכ-52 אלף איש באותן חברות

אינטל ישראל היא מיקרוקוסמוס של אינטל העולמית. במרכז בישראל מתקיימות פעילויות רבות, בראשן פיתוח שבבים וייצורם. זהו הסייט הראשון ואחד המרכזיים של אינטל שיש בו גם פעילות פיתוח וגם פעילות ייצור. במהלך השנים פותחו בישראל מעבדים רבים ומוצלחים: במרכז הפיתוח הראשון של אינטל בחיפה יוצר בין היתר המעבד 8088, המוח של המחשב האישי הראשון של IBM, והמעבד הראשון שפותח בישראל. במרכז בחיפה פותח גם דור מעבדי הפנטיום החדש כחלק מפרויקט "דותן" (בדומה לשמות נוספים בעברית כמו "בניאס" ו"מרום"), שהכיל את אחד השבבים המתקדמים בעולם בשעתו. זהו ה"סנטורינו", השבב הראשון בעולם שיש לו יכולות WiFi. כמו כן, פותח כאן ה-Coffee Lake, מעבד הדור השמיני המתקדם ביותר של אינטל.

כיצד מתבטאת תרומתה של אינטל לכלכלה הישראלית?

החברה מעסיקה ישירות כ-12 אלף עובדים ברחבי הארץ. 11 אלף מהם עובדי אינטל ו-1,000 — עובדי מובילאיי. הפצת הידע והמיומנות שלנו למשק הישראלי היא אחד מהערכים המובילים את החברה, ואכן מאות מעובדינו הקימו בעצמם חברות ומשולבים בהנהלות בכירות על בסיס ידע וכישורים שספגו באינטל.

ב-2017 לבדה ביצעה אינטל רכש בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר בישראל, וכ-75% ממנו הופנה לחברות קטנות ובינוניות

אינטל ישראל עובדת עם יותר מ-1,000 ספקים מקומיים, רבים מהם מצפון ודרום הארץ, ומספקת פרנסה ישירה ועקיפה לכ-52 אלף איש בחברות האלה. ב-2017 לבדה ביצעה אינטל רכש בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר בישראל, וכ-75% ממנו הופנה לחברות קטנות ובינוניות. כמו כן אינטל מסייעת לחברות האלה להטמיע תרבות ארגונית מתקדמת ומשקיעה בטיפוחן כספקים אסטרטגיים גם לאינטל העולמית.

במהלך השנים רכשה אינטל חברות ישראליות בשווי כ-18 מיליארד דולר, ואשתקד הייתה אחראית לעסקה הגדולה בתולדות ההיי-טק הישראלי — רכישת מובילאיי תמורת 15 מיליארד דולר. נוסף על כך בין השנים 2005–2017 השקיעה אינטל כ-13 מיליארד דולר בפיתוח אתריה בארץ. כמובן, אינטל מייצרת למדינה הכנסות בזכות ייצוא המסתכם במיליארדי שקלים בשנה. סכום זה הוא כ-8% מכלל ייצוא ההיי-טק מישראל.

מלבד זאת בחמש השנים האחרונות תרמנו כ-30 מיליון דולר למוסדות חינוך, לאקדמיה ולעמותות בישראל כדי לקדם מחקר ולימודי מדעים מדויקים.

מהן התוכניות העתידיות של אינטל בישראל?

מפעל השבבים בקריית גת עובר כעת תהליך פיתוח בהשקעה חסרת תקדים של מיליארדי דולרים. המפעל הורחב והותקנו בו טכנולוגיות הייצור המתקדמות בעולם אשר יתרמו לפעילותו בחוד החנית של החברה. כמו כן, החברה סיפקה תמיכה וחניכה במהלך השנים לכ-40 סטארט-אפים ישראליים באמצעות פרויקט מאיץ הסטארט-אפים. אנו נמשיך ונפעל כדי לתמוך, לבסס ולהוציא לפועל יוזמות ישראליות נוספות.

סימנייה